Blog

Wassenaar/The Hague – Port of Rotterdam

Dit is mijn tweede route van deze zomer door de haven van Rotterdam. Als je start vanuit de regio Den Haag dan is het een fijne route door de duinen naar Hoek of Holland. De Fast Ferry brengt ja van Hoek van Holland naar de Maasvlakte, een groot stuk kunstmatig land met de nieuwste container terminals van Rotterdam.
Een containerschip met meer dan 20,000 containers -foto door Maersk
Een kolencentrale (rechts) en andere industriële activiteiten op de Maasvlakte.
De haven van Rotterdam is een zeer interessant gebied. Misschien is het niet de eerste bestemming die in je opkomt wanneer je een trip plant. Toch kan ik je aanraden het wel te doen. Je kunt kiezen voor een korte route van de aanlegsteiger van de Fast Ferry naar  FutureLand, waar je een indruk kunt krijgen van de nieuwste ontwikkelingen, inclusief informatie hoe havenontwikkelingen, natuur en milieu integraal worden benaderd. (Hun aanpak met het opslaan van CO2 is niet algemeen geaccepteerd door milieuorganisaties, maar er is in elk geval wel veel aandacht voor het streven een duurzame, CO2-neutrale haven te worden.)

Fietsroute Maasvlakte – Europort en terug

Ik fietste van de aanlegplaats van de veerpont via de Maasvlakte helemaal tot de Benelux tunnel (die heeft een aparte tunnelbuis voor fietsers). Ongeveer halverwege kun je nog een klein voetveer nemen naar het pittoreske Brielle. (Als je Brielle wilt bezoeken dan kun je ook al eerder de wegwijzers voor fietsers naar Brielle volgen.) Ik moest een omweg maken via via Spijkenisse en Hoogvliet omdat de Botlekbrug afgesloten was voor fietsers. Eenmaal door de Beneluxtunnel gaat de route via het mooie Delft terug naar Den Haag en Wassenaar.
August 28, 2018
(0)
 • Author: admin
 • Created: August 28, 2018
 • Updated: October 14, 2019
Route type: Distance > 100 km
Round trip: Yes

Copy the following HTML iframe code to your website:

 • Distance Instructions
 • Distance 116.00 km
 • Time 5 h 0 min
 • Speed 215.0 km/h
 • Min altitude 0 m
 • Peak 10 m
 • Climb 222 m
 • Descent 222 m
Download link gpx track = Wassenaar - Maasvlakte - Beneluxtunnel - Delft - Wassenaar (63 downloads) Icon by Icons8

Fietsen van Eindhoven naar Épinal (Frankrijk)-650km

Van 2 tot 7 juli 2018 maakte ik een fietstocht vanuit Eindhoven (in het zuiden van Nederland) naar Épinal in Frankrijk. Hieronder toon ik de tekst en afbeeldingen van mijn dagelijkse Facebook verslag. 
Daarnaast is er een kaart met mijn route. Ik gebruikte een Nederlandse gids (“onbegrensd fietsen door de Bourgogne-van Amsterdam naar Barcelona-deel 1-Eindhoven-Beaune-Cluny).

Nederlandse fiets gids voor mijn route.

Dag 1. Eindhoven – Tienen – 122km

Dag 1 (juli, 2de, 2018) bracht me vanuit Eindhoven in het zuiden van Nederland naar Tienen, een stad in België. Na een vroege trein van Den Haag naar Eindhoven, ben ik begonnen met fietsen om 7,30 uur en aangekomen na 122 km om 2,45 uur. Het is een warme dag om te fietsen, maar gelukkig had ik nogal wat schaduwrijke stukken.
Ik denk dat België nog steeds in de voetbal manie verkeert, want er zijn zo veel Belgische vlaggen, zoals die op de foto in Tienen. De bovenste foto toont een deel van het Eerste Wereldoorlog monument.
Mijn plan is morgen Givet te bereiken, net over de grens in FrankRijk. Het is naar verwachting opnieuw een warme dag.

Tienen, België-oorlogsmonument
Tienen, België-tijdens WK voetbal

Dag 2. Tienen-Givet-104km

Vandaag (juli, 3de, 2018) Ik arriveerde in Frankrijk, in het kleine stadje Givet aan de Maas. Van Tienen in België volgde ik oude treinsporen die nu fietsroutes zijn. Deze heet Ravel 2 en is ongeveer 50 km lang.
In Namen (Namur in het Frans) stopte ik voor koffie in het centrum van de stad. Ze hebben zeer goede taarten in België en vandaag kon ik mij de calorieën veroorloven.
In Dinant stopte ik voor een simpele lunch aan de Maas, met uitzicht op de typische Belgische huizen op de foto.
Na wat onverwachte klimmetjes (ik volgde de rivier…dus het zou vlak moeten zijn…) kwam ik aan in Givet, slechts vijf kilometer over de grens in Frankrijk.
Het was een zeer zonnige en zeer warme dag met temperaturen in de buurt van 30 graden Celsius.
Hier in Frankrijk moet ik wennen aan het later dineren, vanaf 7 uur of half acht. Gelukkig vond ik een (niet zo goed) restaurant waar ik al om 6 uur kon eten. Na zo’n dag fietsen was ik daar wel aan toe!
De onderste foto is in Givet.
De afstand was vandaag 104 km.

Givet aan de Maas
Namen (België)-huizen langs de Maas

Dag 3. Givet-Sedan-115 km

Dag 3, 4 juli, 2018.  Vandaag volgde ik de Maas van Givet naar Sedan, een afstand van 115 km. Dit is een vrij nieuwe fietsroute en de Fransen staan bekend om hun serieuze aanpak, zodra ze besluiten om een project uit te voeren. Er was een prachtig, vers, geasfalteerd fietspad langs de rivier, met inbegrip van zeer duidelijke verkeersborden. 
Hoewel het nog steeds erg heet was, waren er vandaag een paar wolken in de lucht. Sommige wegen waren nat, dus ik denk dat er hier en daar een bui is gevallen.
 Sedan is een leuk stadje, zeker na doffe Givet. Het heeft een enorme citadel (zie foto). De onderste foto is het uitzicht vanuit mijn hotelkamer, ook zeer Frans. Ik vroeg om een koele kamer, dus dit is wat ze me gaven. Nou ja, dit is Frankrijk zullen we maar denken… Mijn plan is om van hieruit verder te fietsen naar Verdun, Toul en Epinal, dus ik ben halverwege. Henk en onze goede vriend Myat zullen daar naartoe komen, maar dan wel met de auto. Van daaruit gaan we samen naar waar we het leuk vinden.

Sedan, Frankrijk – kasteel
Sedan – uitzicht vanuit mijn hotelkamer (BTW, mooi hotel!)

Dag 4. Sedan – Verdun – 112km

Dag 4: 5 juli 2018. Een heel bijzondere ontmoeting: in Verdun ontmoette ik onze vrienden Jos en Marjo, die naar het noorden fietsen, helemaal van Portugal naar Nederland.
Ik was nog blijer om ze te zien, omdat mijn hotelreservering mis ging. Ik had niet beseft dat ik een reservering had gemaakt voor een F1 Hotel via Agoda. Het was ver van het stadscentrum, maar wat nog belangrijker was: ik kon niet binnenkomen. Ik miste de juiste code (?????) en de Help-knop liet me eindeloos wachten, hielp me niet en was nutteloos. 
De toeristische informatie was nuttig (na enige druk, sprak nauwelijks Engels), maar belde naar het Montaulbain Hotel, een zeer goede keuze. Vriendelijk en behulpzaam personeel. Uitstekende kamer.
Alles bij elkaar fietste ik vandaag 112 km met wat lichte regen en gelukkig was het eens een keer niet te warm. Mooi landschap, maar soms te veel verkeer. Ik liet het vlakke deel van de reis achter me…

Het wordt heuvelachtig en een beetje regenachtig.
Op de velden

Dag 5. Verdun-Toul-95 km

Dag 5, 6 juli 2018. Na twee iets koelere dagen (gisteren had ik zelfs een beetje lichte regen, heerlijk!) zijn de zon en de hitte weer terug.
Dit is de eerste en enige dag met een afstand onder 100 km. Ik heb 95 km gefietst en ik kwam om 14 uur aan in het hotel. Alweer stond ik voor een gesloten deur, maar gelukkig kwam er na ongeveer twintig minuten iemand opdagen, nadat ik het telefoonnummer van het hotel had gebeld .
Het landschap van vandaag was niet spectaculair, maar nog steeds erg mooi, met patches van zonnebloemen. Ik passeerde een aantal gebieden met bos, waar ik wat schaduw verwachtte. Helaas, ondanks het bos had ik de hele tijd de zon op mij schijnen.
Ik dronk een kopje koffie in St. Mihiel, een kleine stad. Mijn fietsgids vertelde me: drink daar koffie, want de volgende kans is pas 50 km verderop.
Nu ben ik aan het afkoelen voordat ik Toul ga verkennen. 
Het is een leuk stadje om een nachtje te blijven.

Supporters vieren Frankrijk’s succes in het WK voetbal.
Zonnebloemen – net ten zuiden van Verdun

Dag 6. Toul – Épinal -101km

Dag 6, 7 juli, 2018. Na 650 kilometer fietsen arriveerde ik in Épinal. De laatste sectie bracht me van Toul naar Épinal, een afstand van 101km met niet te veel klimmen.
Mijn avond in Toul was grappig. De straten waren verlaten, maar ik hoorde heel wat enthousiast schreeuwen. Mensen waren aan het kijken naar voetbal en FrankRijk won van Uruquay. Na afloop van de wedstrijd was het centrale plein was vol met jonge mensen met de nationale vlag, vuurwerk, claxoning en gezang.
Wat zouden ze doen als Frankrijk zou winnen in de finale?
Vanmorgen vertrok ik vroeg (half zeven) om voor de hitte van de dag op mijn bestemming aan te komen. De foto’s van de rivier en het kanaal tonen de vroege tijd van de dag.
Het fietspad langs de grachten is gemaakt op het oude trekpad. De schepen werden getrokken door mensen of paarden die op het trekpad liepen.
Ik heb er dan ook maar een vintage foto van gemaakt.
Épinal geeft geen eerste indruk van een opwindende stad. Maar ik vond een uitstekende ‘Salon de thé’, dat is een goede compensatie.
Nu moet ik wachten tot mijn vrienden morgen aankomen. Ze komen met de auto en halen me op.
Dit is mijn laatste bericht over mijn fietstocht.

Langs een kanaal, ten zuiden van Toul.
August 27, 2018
(0)
 • Author: admin
 • Created: August 27, 2018
Categories:
Tags:
Route type: Distance > 100 km
Round trip: No

Copy the following HTML iframe code to your website:

 • Distance Instructions
 • Distance 650.00 km
 • Time 0 s
 • Speed 0.0 km/h
 • Min altitude 0 m
 • Peak 0 m
 • Climb 2423 m
 • Descent 2066 m
GPX_icon

Download link GPX track =  Eindhoven naar Epinal (41 downloads)

Fietsen naar Rotterdam Heijplaat

Rotterdam Heijplaat was lange tijd een belangrijke lokatie van scheepswerf van RDM, de Rotterdamse Droogdok Maatschappij. Het dorp werd gebouwd op initiatief van de eerste directeur omdat de werf slecht bereikbaar was. Het dorp werd gebouwd omstreeks 1917. Fietsen naar Rotterdam Heijplaat is fijn op een rustige zondag, maar interessanter op een drukke doordeweekse dag.

Fietsen naar Rotterdam Heijplaat vanuit Den Haag of Wassenaar biedt veel afwisselende uitzichten. Heen gaat de route via Schipluiden door Midden-Delfland naar de Beneluxtunnel onder de Nieuwewaterweg. Er is een fietstunnel. De terugweg vanaf Heijplaat gaat met de waterbus naar Rotterdam (bij de Euromast) en van daar via Delft terug.

In de RDM-gebouwen zijn regelmatige events en tentoonstellingen. Voor een bezoek aan Heijplaat kun je here een gidsje downloaden.

GPX_icon Download link gpx track =  Wassenaar - Heijplaat (75 downloads)

August 13, 2018
(0)
 • Author: admin
 • Created: August 13, 2018
Route type: Distance < 100 km
Round trip: Yes

Copy the following HTML iframe code to your website:

 • Distance Instructions
 • Distance 78.00 km
 • Time 0 s
 • Speed 0.0 km/h
 • Min altitude 0 m
 • Peak 0 m
 • Climb 110 m
 • Descent 110 m

Rijnsaterwoude v.v.

Boerderij aan de Wijde Aa bij Woubrugge

 

Het is nog januari en het weer is natuurlijk niet perfect voor een fietstocht. Toch genieten we van onze fietstocht naar vrienden in Rijnsaterwoude. De temperatuur bereikt een nieuw hoogterecord op deze datum (14 graden), maar dat is niet de hoogste temperatuur ooit gemeten in januari.

On our way back we have to fight against a heavy wind (almost 8 Bft) and there is also some drizzle in our face. This was expected to be the best day of the week. There is room for improvement of the weather forecast, because I am writing this one day later and the sun is shining, the wind is far less and it is dry.

The farm on the photo is taken near the Wijde Aa and it is located at a very small peninsula.

The route is not new, so I do not attach a route map and gpx track this time.

Een rondje Den Haag – Nijmegen – Limburg en terug

The Hague – Limburg round tour

These are the tracks of my tour to the South of The Netherlands. I cycled this tour to visit friends in Nijmegen and Sittard. The full route is around 465km.

Track 1

The first part goes mostly along the big rivers. It is flat until the end, where there are a few very moderate hills.

Track 2

Track 2 runs through the asparagus region. In Limburg there are a few hills, but nothing serious. If you are not from Holland, you will not even notice them.

Track 3

Track 3 is not so interesting. It runs along busy roads. I have to find a better road, but for the time being, it is not to bad if you want to make some kilometers.

Track 4

Track 4 is the longest stretch. It leads through fields and forests during the first part. Later it is busy. I changed the route near Breda, because the route I cycled (following the bicycle signs to Dordrecht) was very complex and uninteresting.

From Dordrecht I followed my preferred track along the high way, but still perfect for cyclists. In Rotterdam I took the ferry for foot passengers (during weekends you need to take the bridge). From there it is all cycle paths to The Hague / Wassenaar.

GPX_icon Download GPX

Wassenaar – Leiden – Lisse – Noordwijk – Wassenaar

Dit is alweer een nevelige dag. De route door dit gebied is prachtig tijdens het bollenseizoen. Je komt ook vlak langs de beroemde Keukenhof‘. Over het algemeen is het hoog seizoen gedurende de maand mei, afhankelijk van het weer.

In januari zijn de velden leeg en dan is het dus vaak mistig of nevelig. Toch hebben we van onze tocht genoten. We passeerden een paar oude molens en we fietsten terug door de duinen. Het nevelige weer geeft iets mysterieus aan het landschap.

De molen op de foto is de Lisserpoelmolen uit 1676. Tot 1980 is die gebruikt om water vanuit de polder in de omliggende sloten en vaarten te pompen. In uitzonderlijke gevallen kan deze molen nog steeds worden ingezet.

May 29, 2018
(0)
 • Author: admin
 • Created: May 29, 2018
Route type: Distance < 100 km

Copy the following HTML iframe code to your website:

 • Distance Instructions
 • Distance 69.71 km
 • Time 3 h 25 min
 • Speed 4.0 km/h
 • Min altitude -3 m
 • Peak 20 m
 • Climb 318 m
 • Descent 318 m

Delft – Maassluis – Hoek van Holland – Wassenaar (75 km)

[spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

One of my favourite standard routes is this one: Wassenaar – Delft – Maassluis – Hoek van Holland – Wassenaar (75 km). Often I try small variations, like last Saturday in Maassluis. It was market day and I could not cycle my standard route. This variation worked out rather well, but I had to get off my bike and walk a few metres to the bicycle path along the Nieuwe Waterweg. It seems as if they try to hide this attractive path as much as possible.

I will make a standard track next time, avoiding busy roads all together, which is possible. Also, I will continue along the sea instead of taking the busier city route in The Hague.

Update June 2018 – I made a gps track.

I followed as much as possible quiet roads and bicycle paths. So now I can add the map and the gps track.

GPX_icon Download link gpx track =  Wassenaar -Maassluis - Hoek van Holland - Den Haag - Wassenaar 75km (54 downloads)

June 18, 2018
(0)
 • Author: admin
 • Created: June 18, 2018
Route type: Distance < 100 km
Round trip: Yes

Copy the following HTML iframe code to your website:

 • Distance Instructions
 • Distance 75.00 km
 • Time 0 s
 • Speed 0.0 km/h
 • Min altitude 0 m
 • Peak 0 m
 • Climb 130 m
 • Descent 125 m

[/spb_text_block]

Cycling to Rotterdam during winter

On my program of today was cycling to Rotterdam. It was a very nice winter day with sunshine. The temperatures were close to zero degrees and with the strong north-eastern wind it felt like freezing. A good day for cycling to Rotterdam to have a tea with a friend..

You can download the gpx file, but this is not the nicest route to take. I would prefer a slightly more touristic route, but given the strong wind, I chose a road back home with some protection.

Still I passed some nice points. On the picture you can see a typical Dutch windmill in the old scenery. But if you have a close look at the background, you can see the new house getting rather close.

May 29, 2018
(0)
 • Author: admin
 • Created: May 29, 2018
Route type: Distance < 100 km

Copy the following HTML iframe code to your website:

 • Distance Instructions
 • Distance 63.00 km
 • Time 15 h 45 min
 • Speed 4.0 km/h
 • Min altitude -8 m
 • Peak 6 m
 • Climb 189 m
 • Descent 189 m

First bicycle tour of 2018: Wassenaar – Westland

[spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Most of the days it is raining, raining, raining. But…. sometimes the sky becomes lighter and even some sunshine appears. Like today.

My first tour was one of my standard tours: from home to Delft, then via the greenhouses area Westland to Maassluis, on to Hook of Holland and back home along the coast. It’s just over 60 kilometers.

May 29, 2018
(0)
 • Author: admin
 • Created: May 29, 2018
Route type: Distance < 100 km

Copy the following HTML iframe code to your website:

 • Distance Instructions
 • Distance 60.00 km
 • Time 15 h 0 min
 • Speed 4.0 km/h
 • Min altitude -3 m
 • Peak 15 m
 • Climb 182 m
 • Descent 182 m

[/spb_text_block]