Fietsen van Eindhoven naar Épinal (Frankrijk)-650km

Zonnebloemen in Frankrijk

Van 2 tot 7 juli 2018 maakte ik een fietstocht vanuit Eindhoven (in het zuiden van Nederland) naar Épinal in Frankrijk. Hieronder toon ik de tekst en afbeeldingen van mijn dagelijkse Facebook verslag. 
Daarnaast is er een kaart met mijn route. Ik gebruikte een Nederlandse gids (“onbegrensd fietsen door de Bourgogne-van Amsterdam naar Barcelona-deel 1-Eindhoven-Beaune-Cluny).

Nederlandse fiets gids voor mijn route.

Dag 1. Eindhoven – Tienen – 122km

Dag 1 (juli, 2de, 2018) bracht me vanuit Eindhoven in het zuiden van Nederland naar Tienen, een stad in België. Na een vroege trein van Den Haag naar Eindhoven, ben ik begonnen met fietsen om 7,30 uur en aangekomen na 122 km om 2,45 uur. Het is een warme dag om te fietsen, maar gelukkig had ik nogal wat schaduwrijke stukken.
Ik denk dat België nog steeds in de voetbal manie verkeert, want er zijn zo veel Belgische vlaggen, zoals die op de foto in Tienen. De bovenste foto toont een deel van het Eerste Wereldoorlog monument.
Mijn plan is morgen Givet te bereiken, net over de grens in FrankRijk. Het is naar verwachting opnieuw een warme dag.

Tienen, België-oorlogsmonument
Tienen, België-tijdens WK voetbal

Dag 2. Tienen-Givet-104km

Vandaag (juli, 3de, 2018) Ik arriveerde in Frankrijk, in het kleine stadje Givet aan de Maas. Van Tienen in België volgde ik oude treinsporen die nu fietsroutes zijn. Deze heet Ravel 2 en is ongeveer 50 km lang.
In Namen (Namur in het Frans) stopte ik voor koffie in het centrum van de stad. Ze hebben zeer goede taarten in België en vandaag kon ik mij de calorieën veroorloven.
In Dinant stopte ik voor een simpele lunch aan de Maas, met uitzicht op de typische Belgische huizen op de foto.
Na wat onverwachte klimmetjes (ik volgde de rivier…dus het zou vlak moeten zijn…) kwam ik aan in Givet, slechts vijf kilometer over de grens in Frankrijk.
Het was een zeer zonnige en zeer warme dag met temperaturen in de buurt van 30 graden Celsius.
Hier in Frankrijk moet ik wennen aan het later dineren, vanaf 7 uur of half acht. Gelukkig vond ik een (niet zo goed) restaurant waar ik al om 6 uur kon eten. Na zo’n dag fietsen was ik daar wel aan toe!
De onderste foto is in Givet.
De afstand was vandaag 104 km.

Givet aan de Maas
Namen (België)-huizen langs de Maas

Dag 3. Givet-Sedan-115 km

Dag 3, 4 juli, 2018.  Vandaag volgde ik de Maas van Givet naar Sedan, een afstand van 115 km. Dit is een vrij nieuwe fietsroute en de Fransen staan bekend om hun serieuze aanpak, zodra ze besluiten om een project uit te voeren. Er was een prachtig, vers, geasfalteerd fietspad langs de rivier, met inbegrip van zeer duidelijke verkeersborden. 
Hoewel het nog steeds erg heet was, waren er vandaag een paar wolken in de lucht. Sommige wegen waren nat, dus ik denk dat er hier en daar een bui is gevallen.
 Sedan is een leuk stadje, zeker na doffe Givet. Het heeft een enorme citadel (zie foto). De onderste foto is het uitzicht vanuit mijn hotelkamer, ook zeer Frans. Ik vroeg om een koele kamer, dus dit is wat ze me gaven. Nou ja, dit is Frankrijk zullen we maar denken… Mijn plan is om van hieruit verder te fietsen naar Verdun, Toul en Epinal, dus ik ben halverwege. Henk en onze goede vriend Myat zullen daar naartoe komen, maar dan wel met de auto. Van daaruit gaan we samen naar waar we het leuk vinden.

Sedan, Frankrijk – kasteel
Sedan – uitzicht vanuit mijn hotelkamer (BTW, mooi hotel!)

Dag 4. Sedan – Verdun – 112km

Dag 4: 5 juli 2018. Een heel bijzondere ontmoeting: in Verdun ontmoette ik onze vrienden Jos en Marjo, die naar het noorden fietsen, helemaal van Portugal naar Nederland.
Ik was nog blijer om ze te zien, omdat mijn hotelreservering mis ging. Ik had niet beseft dat ik een reservering had gemaakt voor een F1 Hotel via Agoda. Het was ver van het stadscentrum, maar wat nog belangrijker was: ik kon niet binnenkomen. Ik miste de juiste code (?????) en de Help-knop liet me eindeloos wachten, hielp me niet en was nutteloos. 
De toeristische informatie was nuttig (na enige druk, sprak nauwelijks Engels), maar belde naar het Montaulbain Hotel, een zeer goede keuze. Vriendelijk en behulpzaam personeel. Uitstekende kamer.
Alles bij elkaar fietste ik vandaag 112 km met wat lichte regen en gelukkig was het eens een keer niet te warm. Mooi landschap, maar soms te veel verkeer. Ik liet het vlakke deel van de reis achter me…

Het wordt heuvelachtig en een beetje regenachtig.
Op de velden

Dag 5. Verdun-Toul-95 km

Dag 5, 6 juli 2018. Na twee iets koelere dagen (gisteren had ik zelfs een beetje lichte regen, heerlijk!) zijn de zon en de hitte weer terug.
Dit is de eerste en enige dag met een afstand onder 100 km. Ik heb 95 km gefietst en ik kwam om 14 uur aan in het hotel. Alweer stond ik voor een gesloten deur, maar gelukkig kwam er na ongeveer twintig minuten iemand opdagen, nadat ik het telefoonnummer van het hotel had gebeld .
Het landschap van vandaag was niet spectaculair, maar nog steeds erg mooi, met patches van zonnebloemen. Ik passeerde een aantal gebieden met bos, waar ik wat schaduw verwachtte. Helaas, ondanks het bos had ik de hele tijd de zon op mij schijnen.
Ik dronk een kopje koffie in St. Mihiel, een kleine stad. Mijn fietsgids vertelde me: drink daar koffie, want de volgende kans is pas 50 km verderop.
Nu ben ik aan het afkoelen voordat ik Toul ga verkennen. 
Het is een leuk stadje om een nachtje te blijven.

Supporters vieren Frankrijk’s succes in het WK voetbal.
Zonnebloemen – net ten zuiden van Verdun

Dag 6. Toul – Épinal -101km

Dag 6, 7 juli, 2018. Na 650 kilometer fietsen arriveerde ik in Épinal. De laatste sectie bracht me van Toul naar Épinal, een afstand van 101km met niet te veel klimmen.
Mijn avond in Toul was grappig. De straten waren verlaten, maar ik hoorde heel wat enthousiast schreeuwen. Mensen waren aan het kijken naar voetbal en FrankRijk won van Uruquay. Na afloop van de wedstrijd was het centrale plein was vol met jonge mensen met de nationale vlag, vuurwerk, claxoning en gezang.
Wat zouden ze doen als Frankrijk zou winnen in de finale?
Vanmorgen vertrok ik vroeg (half zeven) om voor de hitte van de dag op mijn bestemming aan te komen. De foto’s van de rivier en het kanaal tonen de vroege tijd van de dag.
Het fietspad langs de grachten is gemaakt op het oude trekpad. De schepen werden getrokken door mensen of paarden die op het trekpad liepen.
Ik heb er dan ook maar een vintage foto van gemaakt.
Épinal geeft geen eerste indruk van een opwindende stad. Maar ik vond een uitstekende ‘Salon de thé’, dat is een goede compensatie.
Nu moet ik wachten tot mijn vrienden morgen aankomen. Ze komen met de auto en halen me op.
Dit is mijn laatste bericht over mijn fietstocht.

Langs een kanaal, ten zuiden van Toul.
August 27, 2018
(0)
  • Author: admin
  • Created: August 27, 2018
Categories:
Tags:
Route type: Distance > 100 km
Round trip: No

Copy the following HTML iframe code to your website:

  • Distance Instructions
  • Distance 650.00 km
  • Time 0 s
  • Speed 0.0 km/h
  • Min altitude 0 m
  • Peak 0 m
  • Climb 2423 m
  • Descent 2066 m
GPX_icon

Download link GPX track =  Eindhoven naar Epinal (41 downloads)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.